Om tiden

är relativ, allt enligt Einstein och hans gelikar, och är bl a beroende av om du ser en rörelse eller om du är i en rörelse... Det finns ett antal beskrivningar som på ett sätt är logiska men på ett annat blir för mig ganska obegripliga. Men om... då förklarar det en del om vår upplevelse.

Malcolm Gladwell skrev i en av sina böcker två polishistorier från NY. I den första berättade han om det uppmärksammade fallet med 4 patrullerande vita poliser som "råkade" skjuta ihjäl en obeväpnad vanlig/fredlig svart kille med över 40 skott. Hur hade det gått till? Polisernas förklaring var att allt hade gått så fort, kaotiskt...

I berättelse nr 2 hade en ensam äldre och erfaren polis lyckats avvärja en dödlig konfrontation med en beväpnad brottslig och avväpnat honom utan fysisk skada. Hur gick det till? Polisens förklaring var att allt gick så långsamt, han hade all tid i värden och såg händelsen som i slowmotion...

Skälet till att Malcolm Gladwell tog upp dessa exempel, var för att tydliggöra hur vår hjärna hanterar stress och att det är olika beroende på tex erfarenhet, framförallt för att erfarenhet kan minska stresspåslaget och då fungerar vår hjärna på ett bra sätt. Stress och hög puls kan vara rena fördärvet även om det inte utmynnar i 40-talet skott.

Tänk när man har tillräcklig erfarenhet för att ha all tid i världen i ridningen ;) Och faktiskt, tycker det kan stämma in riktigt bra. Ta tex när man skall lära sig bytena i varje och känner en viss stress för det... shit att det går fort. Så småningom när det sitter, ja då har man all tid i världen =) Vill att det skall bli så i alla lägen, att jag kan använda hjärnan och kroppen fullt ut. Det handlar också om att ha kontroll över sina tankar ;)

Visst att ridning är känsla och teknik men definitivt även rätt tankar (skalle)

30 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)