Hjärnan

hos hästen är inte valnötsstor, det är en myt, den måste nog snarare vara som en tennisboll för den väger drygt 500 gr och med tanke på att vår hjärna väger ca 1300 gr så är det väldigt troligt. Man har också konstasterat att hästens hjärna liksom våran, är plastisk. "Det betyder att den hela tiden byggs om och formar sig efter hur den används."

En studie på hästens minne visar dock att hästen har ett ytterst dåligt korttidsminne, vilket förklarar varför man får tjata in nya saker. Långtidsminnet däremot är riktigt bra vilket också känns igen ;) En tidigare artikel i Illustrerad vetenskap har tagit upp intressant information om hjärnan hos människan, som att en violinist har ökad volym i centrat som styr vänster hands motorik. Strokepatienter där man vet att delar av hjärnans talcentra har dött kan ändå träna upp sin förmåga till tal och annat, naturligtvis inte efter en massiv stroke med för stora skador till följd. Det bästa sättet att hålla demens på avstånd, är att flitigt träna/motionera sin hjärna. Hjärnor är grymt spännande :)

Sa jag att jag skulle börja rida efter helgen? Ångrade mig och började idag, eller fortsatte idag för faktum är, jag red ju lite på Gaidon och Roemer igår också. Det blev ett kort joggpass på Don, Gaidon, Larus och Roemer. Alla skötte sig och fungerade lite bättre än innan :)

I ridsportaffären blev det en hel del gjort idag igen. Uppdatering av produkter, en del nyheter och en hel del pyssel med kassasystemet. Min hjärna får absolut omväxlande arbete i varje fall, på gott eller ont, vet inte ;)

2 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)