Det blev tomt

utan hund... Visste att det skulle bli så men kan ändå känna en viss saknad... Undrar om det inte är dags snart, dags för en egen :) en som inte fäller, som är lättlärd och aktiv, kanske en pudel =)

Fick sovmorgon i morse, hade planerat så då jag insåg att det skulle bli sent efter Patriks clinic och innan man kommer till sömns efter alla reflektioner tar det ju lite tid ;) Inspirerades till dagens ridpass, kanske lite för mycket när det gäller Roemer som fortfarande inte är i full gång. Han var dock duktig och gjorde som han brukar, allt man begär... det är bara jag som måste se till att inte begära för mycket ;) Don, eller jag hade en betydligt bättre dag idag, inte perfekt men väl så bra ;) och Larus var nog den som briljerade. Det tar lite tid att värma men sedan går det som tåget och faktiskt, i morgon skall han få visa upp sig för Gustaf som kommer och håller programridning på Hogsta igen.

Till kvällen var Charlotte Jibreus hos oss och föreläste om foder och hästens matsmältningssystem. Fasligt intressant och "matnyttig" kunskap om hur allt fungerar i magsäck och tarmar men också om hästars behov och upptagligheten i olika foder. Har nu provat ett tag med St Hippolyts foder till mina hästar och tycker mig märka ett bra resultat. Det inger förtroende då det finns omfattande forskning och studier som har använts till att utveckla just detta foder och i detta fall baserat på att återskapa så naturliga förutsättningar som möjligt för våra hästar. Om studier visar att hästar äter ungefär 80% av sin tid i vilt tillstånd så kan man lätt räkna ut hur mycket foder det skulle innebära, om det tar 40 min att äta upp 1 kg hö, 33 min för 1 kg hösilage och 100 min för 1 kg halm... ganska många kilo ;) och 80% av 24 tim blir 1152 min, inte helt enkelt att uppnå. Nya perspektiv på magsår och andra foderrelaterade problem... fler och fler aspekter att fundera över, men som sagt det är intressant. Likaså när det gäller vatten och hur viktigt det är att ha god tillgång av hög kvalitet i rena kärl... jag kommer inte ihåg hur många timmar dessa (öken-) vildhästar vandrade för att dricka sig otörstiga i ca 4 minuter innan de vandrade tillbaka igen. 4 min, det säger en del om vilken drick-kapacitet en häst har och att de är gjorda för snabbare vattenhantering än en vattenkopp oftast har kapacitet för (bör vara 3 l /min)... Vi har lite att tänka till på :)

5 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)